Versneld woningen bouwen in een land met weinig ruimte?
Kan niet?
We zien de laatste tijd een steeds grotere kloof tussen vraag en aanbod op de woningmarkt. Wat zijn de oorzaken voor deze groeiende kloof?
1. De stijgende bevolkingsgroei
Het aantal bewoners in Nederland groeit hard. Ook de samenstelling van de huishoudens verandert. Zo kiezen mensen ervoor om langer alleen of bij hun ouders te wonen: dit leidt tot meer vraag naar kleinere woningen. Een verhoogde druk op de woningmarkt is het gevolg.
2. Het tekort aan vakmensen en stijgende kosten in de bouw
In de bouwsector bestaat een tekort aan vakmensen. Daarnaast worden de bouwkosten hoger, mede door de stijgende rente. Deze twee factoren maken de ontwikkeling en de bouw van nieuwe woningen financieel lastiger. Die worden zo zelfs afgeremd.
3. De toegenomen invloed van particuliere verhuurders en projectontwikkelaars
Particuliere verhuurders en projectontwikkelaars beïnvloeden vaak beslissingen rondom de ontwikkeling en de bouw. Dit heeft tot hogere woningprijzen geleid, tot op een punt dat wonen onbetaalbaar is geworden voor een groot deel van de bevolking.
4. Het beleid rondom huurdersheffing
De huurdersheffing legt een financiële last op woningcorporaties, die traditioneel de bouw van betaalbare sociale huurwoningen voor hun rekening nemen. Gecombineerd met strengere bouwvoorschriften, zoals regels rondom geluidsoverlast en duurzaamheid, heeft dit geleid tot een verminderde bouw van sociale huurwoningen.
Kan wel!
Van analyse en inzicht tot oplossing
Hoe gaan we te werk? Het verzamelen van gebiedsinformatie is de eerste stap. Hierna moeten de verzamelde gegevens gecentraliseerd worden in één online omgeving. Dit voorkomt misverstanden en vertragingen door verouderde of inconsistente informatie.
De volgende stap is het analyseren van alle verzamelde gegevens met een slimme tool. Problemen én oplossingen worden zo snel inzichtelijk voor alle betrokken partijen. Uiteindelijk betekent dat ook een snelle(re) realisatie van noodzakelijke woningbouwprojecten.
Wat is een mogelijke oplossing? De sleutel kan liggen in het samenwerken met innovatieve partijen. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die inzetten op houtbouw en/of het meer seriematig ‘produceren’ van woningen. Houtbouw is duurzaam, verhoogt de waarde van het vastgoed en verlaagt de langetermijnkosten voor bewoners.
De essentie laat het lukken
Voorbeelden uit de praktijk
Kom in contact
Naar deze website staren maakt je stukken wijzer, maar erg persoonlijk is het natuurlijk niet. Dus mail ons, bel ons of kom gewoon langs voor een kop koffie. We kijken naar je uit en gaan het gesprek graag met je aan.
Cookies resetten